Sağlık

Kalsiyum Yüksekliği

Kalsiyum Yüksekliği

Bir bildiğim var ekibi olarak, bu yazımızda sizlere Kalsiyum Yüksekliği hakkında en çok aranılan; Kalsiyumu ne yükseltir? Kandaki kalsiyum yüksekliği neden olur? Kalsiyum fazla olursa ne olur? gibi soruların cevaplarını vereceğiz.

Biyokimya test sonuçlarında kalsiyum (ca) değerinin ≤ 6,5 mg/dL ≥ 13 mg/dL arasında olması gerekmektedir. (Yaş ve hastalıklara göre değişebilmektedir.)

KALSİYUM YÜKSEKLİĞİ

 

Kanda kalsiyum yüksekliği toplam kalsiyum miktarının 10,5 miligram/dl’nin üzerinde olmasıdır. Kalsiyum yüksek olmasında etken olan bazı ilaçlar; hipertirodizm, kalsiyum karbonat, d vitamini takviyeleri, lityum, akciğer hastalıkları…

Kalsiyum Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Başlıca kalsiyum yüksekliği belirtileri şunlardır;

Kemiklerin zayıflaması, tırnaklarda deformasyon ve kırılmalar, deride kuruluk
Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmı ya da yaygın epileptik nöbetler
Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi
Çocuklarda dişlerin gelişim bozuklukları, diş çürümeleri
Uyku problemleri
Sık sık hastalanma
Kilo vermekte zorlanma
Adet öncesi ağrı ve şişkinliklerin artması
Katarakt ve görme bozuklukları vb.
Ayrıca kalsiyum yüksekliğinde, kafa içi basınç artışı, mental durgunluk, sinirlilik, düşük entelektüel kapasite, kaygı ve kişilik bozuklukları, depresyon ve psikoz da kalsiyum düşüklüğü belirtileri arasında yer alabilmektedir.

Kalsiyum İçeren Besinler:

Süt ve süt ürünleri (ayran, peynir ve yoğurt), tere, lahana, Brüksel lahanası, karalahana, brokoli, roka, pekmez, bamya, badem, incir, portakal, balık (yağlı balıklar), kuru fasulye, mercimek, susam, yer fıstığı, karides, kuşkonmaz ve sarımsak gibi besinler kalsiyum içeriği açısından zengindir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu