GenelTeknoloji

Excel’de PivotTable’lar ve PivotChart’lar nasıl kullanılır?

Excel'de PivotTable nasıl oluşturulur?

Bir bildiğim var ekibi olarak, bu yazımızda sizlere Excel’de PivotTable’lar ve PivotChart’lar nasıl kullanılır?, pivottable nedir?, PivotChart nedir?, Excel’de PivotTable nasıl oluşturulur?,PivotTable nedir ne işe yarar? konularıyla ilgili bir yazı hazırladık. İşte Excel’de PivotTable’lar ve PivotChart’lar nasıl kullanılır? incelemesi…

Excel’in PivotTable’larını ve PivotChart’larını kullanarak büyük veri kümelerini hızlı bir şekilde analiz edebilir, önemli verileri özetleyebilir ve bunları okunması kolay bir biçimde sunabilirsiniz. İşte bu güçlü araçları nasıl kullanacağınız.

E-tablolar çok büyük olabilir ve genellikle binlerce satır tekrar eden veri içerebilir, bu da onların bir bakışta ayrıştırılmasını imkansız hale getirir. Neyse ki Excel, veri kümelerini özetlemek ve bunları görsel olarak sunmak için iki güçlü özellik sunuyor: PivotTable ve PivotChart.

PivotTable nedir?

PivotTable, birden çok sütun ve satır içeren kapsamlı bir veri kümesini almanıza ve bu verileri kompakt, okunması kolay bir tabloda özetlemenize olanak tanır. Aynı veri kümesinden her biri verinin farklı yönlerini vurgulayan birden fazla PivotTable oluşturabilirsiniz. Ve PivotTable’lar etkileşimlidir; bir tabloda gösterilen verileri filtrelemek veya yeniden düzenlemek için bunları kolayca kullanabilirsiniz.

PivotChart nedir?

PivotChart, PivotTable’daki özetlenmiş bilgilere dayanan bir grafik görselleştirmesidir. PivotTable verilerini en iyi şekilde görüntülemek için çok çeşitli grafik türleri arasından seçim yapabilirsiniz. Bu araçları kullanarak oluşturabileceğiniz kombinasyonlar sayısızdır.

Excel’de PivotTable nasıl oluşturulur?

Başlamak için veri kümesindeki herhangi bir hücreyi seçin, ardından elektronik tablonun üst kısmındaki Şerit araç çubuğuna gidin ve Ekle’yi seçin. Araç çubuğunun en solundaki PivotTable düğmesini seçin.

Analiz etmek istediğiniz veri aralığını ve PivotTable’ın nereye yerleştirileceğini seçmenizi sağlayan bir açılır pencere görüntülenir. Tüm veri kümesinin seçildiğinden ve PivotTable’ın yeni bir çalışma sayfasına yerleştirildiğinden emin olun ve ardından Tamam’a tıklayın .

Artık PivotTable oluşturmak için başlangıç ​​sayfasına yönlendirildik. Buradan ilk veri özetimizi oluşturmaya başlayabiliriz.

excel'de boş döndürülebilir

Öncelikle sipariş edilen her ürünün toplam miktarına bakacağız. Bunun için sağdaki PivotTable Alanları kenar çubuğunda Miktar seçeneğinin yanındaki onay kutusunu işaretleyelim . Bu, Miktarı kenar çubuğunun sağ alt kısmındaki Değerler alanına taşıyacaktır. Daha sonra Ürün_#’a göre sıralamak için Ürün_#’yi Satırlar alanına sürükleyin. Aşağıdaki ekran görüntüsü sonucu göstermektedir.

excel döndürülebilir örnek 1

Burada ürün numarasına göre satılan ürün adetlerinin ve satılan tüm ürünlerin toplam miktarının özetini görüyoruz. Bu tür basit analizleri herhangi iki değişkenle yapabilirsiniz, ancak daha ayrıntılı özetler de yapabilirsiniz.

Daha sonra ürün adetlerini ürün numarasına göre görüntüleyip sipariş kategorisine göre kategorize ederek analizimize bir katman daha ekleyeceğiz. Bunu yapmak için Order_Category’yi kenar çubuğunun Satırlar bölümüne sürükleyin ve Order_Category’nin üstte olduğundan emin olun. (Kenar çubuğunun herhangi bir alanındaki öğeleri sürükleyip bırakarak yeniden sıralayabilirsiniz.)

PivotTable’ın herhangi bir bölümündeki öğeleri yerleştirme sıranıza göre bilgilerin tabloda nasıl gösterileceğini değiştirebileceğinizi anlamak önemlidir. Rows alanının üstüne Order_Category’yi koyduğumuz için PivotTable önce bununla, ardından içindeki Product_# ile özetlenir. Ters sıralamayı göstermek için Ürün_# öğesini Satırlar bölümünde en üste taşıyın ve sonucu görün.

Belirli bir birim fiyatla satılan her ürünün miktarını gösteren bir özet oluşturduk. Şimdi tüm ürünleri aynı anda görüntülemek istemediğimizi varsayalım. PivotTable’larda yerleşik filtreleme araçlarını kullanarak gösterilen ürünleri sınırlandırabiliriz.

Öncelikle sonuçlarımızı Ürün 1, 2 ve 3’e göre filtreleyelim. Satır Etiketlerinin yanındaki aşağı üçgen simgesine tıklayın. Görüntülenen filtreleme açılır penceresinde Ürün 1, 2 ve 3’ü seçin. PivotTable yalnızca bu üç ürünü gösterecek şekilde değişecektir.

İşiniz bittiğinde açılır penceredeki Filtreyi Temizle düğmesini seçtiğinizde PivotTable’ın tamamı yeniden görünür.

Daha sonra Sütun Etiketleri filtre seçeneğini kullanarak birim fiyata göre filtreleme yapın. PivotTable’daki öğeleri çeşitli alanlara göre sıralamak ve “Büyüktür” veya “İçerir” gibi koşulları kullanarak filtrelemek için de açılır pencereyi kullanabilirsiniz. Ne olacağını görmek için seçeneklerle oynamak için biraz zaman harcamaya değer; İşiniz bittiğinde Filtreyi Temizleye tıklamayı unutmayın .

PivotChart’lara geçmeden önce kenar çubuğunun Filtreler alanını tartışalım. Bu, PivotTable’daki belirli öğeleri filtrelemek için kullanılabilir, ancak alanı tamamen kaldırmayı veya daha ayrıntılı kontrol için daha önce tartıştığımız filtreleme ve sıralama seçeneklerini kullanmayı daha kolay bulabilirsiniz. Ancak “Ürün_#” alanını Filtreler alanına taşıyarak bu kutunun nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

Excel’de PivotChart nasıl oluşturulur?

Şimdi PivotCharts kullanarak veri görselleştirmelerinin nasıl oluşturulacağına geçelim. Ana veri kümesine PivotChart eklemek için ana veri kümesini içeren çalışma sayfasına geri dönün, imlecinizi veri içeren bir hücreye yerleştirin ve Şeritte Ekle> PivotChart’ı seçin.

excel pivot grafiği ekleme

Açılan iletişim kutusunda Tamam’a basın ; PivotChart için ek bir yer tutucuyla birlikte tanıdık PivotTable oluşturucu arayüzü belirir. Sipariş kategorisine ve birim fiyata göre satılan ürün miktarını özetleyeceğiz. Kenar çubuğunda, Değerler alanına eklemek için Miktar’ı işaretleyin, ardından Order_Category ve Unit_Price’ı Order_Category üstte olacak şekilde Eksen (Kategoriler) alanına sürükleyin. Bu, seçtiğimiz bilgileri gösteren bir PivotTable ve sütun grafiği oluşturacaktır.

excel pivotchart sütun grafiği

Ancak sütun grafikleriyle sınırlı değilsiniz; Aralarından seçim yapabileceğiniz birden fazla grafik türü vardır. Farklı bir grafik örneği görmek için sütun grafiğine sağ tıklayın, Grafik Türünü Değiştir’i seçin ve Pasta > 3 Boyutlu Pasta’yı seçin.

Sonuç aşağıdaki ekran görüntüsüne benzeyecektir.

excel pivotchart 3 boyutlu pasta grafiği

PivotChart’ın temel aldığı PivotTable’daki verileri filtreleyebilir veya sıralayabilirsiniz; bu değişiklikler PivotChart’a yansıtılacaktır. Bunun neye benzediğini görmek için grafiğin solundaki PivotTable’da Büyük Sıralamanın solundaki eksi işaretini tıklayın . PivotTable’ın Büyük Sipariş bölümü daraltılır ve birim fiyata bölünmeden yalnızca büyük sipariş toplamını gösterir. Aynı şey sağdaki PivotChart’ta da olur.

excel pivot grafiği filtrelendi

Artık PivotTable’ları ve PivotChart’ları kullanmanın, belirli verileri hızlı ve kolay bir şekilde görüntülemek için veri özetleri ve görselleştirmeler oluşturmanıza nasıl olanak tanıdığını görüyorsunuz. Bu seçenekler hemen hemen her boyuttaki veri kümelerinde kullanılabilir ve yalnızca çok spesifik bilgileri gösterecek şekilde kolayca özelleştirilebilir. PivotTable’ları ve PivotChart’ları kullanarak oluşturabileceğiniz kombinasyonların sayısı neredeyse sonsuzdur ve bunları Excel’de çalıştığınız tüm veri kümelerinde test edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Uyarısı

Web sitemiz, kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve içeriklerimizi desteklemek amacıyla reklamlar göstermektedir. Reklam engelleyici yazılımınız aktif durumda. Lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakın veya sitemizi beyaz listeye ekleyin. Destekleriniz için teşekkür ederiz!