Bir bildiğim var ekibi olarak, bu yazımızda sizlere Menenjit Hastalığı hakkında en çok aranılan; Menenjit olunca ne olur?, Menenjit hastalığı tehlikeli midir? soruları hakkında bilgi vereceğiz.
Menenjit Nedir?
Beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması olarak tanımlanan menenjit, acil tıbbi müdahale gerektiren bir hastalıktır. Menenjit, erken dönemde fark edilip tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara neden olabilen bir hastalıktır. Her yaştan insanı etkileyebilen bu hastalık, farklı etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Beyni saran zarların iltihaplanmasıyla oluşan, hemen tedavi edilmezse işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur.
Menenjitin semptomlarını tespit etmek kolay değildir . İnsanlar genellikle menenjitin erken belirtilerini ve semptomlarını griple karıştırır . Aslında menenjit , grip benzeri bir hastalık veya enfeksiyonun hemen ardından gelebilir. Bu nedenle tetikte olmak, menenjitin ayırt edici belirti ve semptomlarını öğrenmek ve hızlı hareket etmek önemlidir. Bir hayat kurtarmaya yardımcı olabilir.
Menenjit Belirtileri
Çoğu vakaya bakteri veya virüsler neden olur , ancak bazılarına belirli ilaçlar veya hastalıklar neden olabilir. Bakteriyel ve viral menenjit semptomları saatler veya günler içinde kendini gösterebilir. Ateş, şiddetli baş ağrısı ve boyun sertliği menenjitin ayırt edici belirtileridir. Diğerleri ise şunlardır:
- Yüksek vücut sıcaklığı
- Soğuk eller ve ayaklar
- Kusma
- Bilinç bulanıklığı,
- Uyuşukluk veya halsizlik
- Parlak ışığa duyarlılık
- Hızlı nefes almak
- Kas ve eklem ağrısı
- İştahsızlık
- Daha şiddetli semptomlar nöbet ve komadır .
- Bebeklerde semptomlar ateş, sinirlilik, yetersiz beslenme ve uyuşukluk şeklinde kendini gösterebilmektedir. Ek olarak, yüksek ateş, sürekli ağlama, hareketlerde yavaşlama, uykuya eğilim, beslenememe, bıngıldakta kabarıklık belirtileri görülebilmektedir.
Viral menenjit en yaygın ve en az ciddi menenjit tiptir. Bakteriyel menenjit nadirdir, ancak tedavi edilmezse çok ciddi olabilmektedir. Bu nedenle hızlı tedavi çok mühimdir. Hızlı tedavi ile şiddetli menenjitli kişiler bile iyi bir şekilde iyileşebilmektedir.
Menenjit Nasıl Bulaşır?
Menenjit hastalığı öksürme ve hapşırma ile bulaşabilmektedir. Virüs veya bakteriler solunum yolu veya kulak yoluyla vücuda girip beyne ulaşarak enfeksiyona neden olabilmektedir.
Menenjit Tedavisi
Çoğu viral menenjit vakası 7 ila 10 gün içinde sona erer. Bazı kişilerin hastanede tedavi görmesi gerekebilmekte, ancak çocuklar genellikle çok hasta değillerse evde hastalığı atlatabilmektedir. Semptomları hafifletmek için yapılan tedavi, dinlenmeyi, sıvıları ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları içerir.
Ateşiniz veya ağrınız varsa doktorunuz size yatakta kalmanızı, bol miktarda sıvı içmenizi ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları almanızı söyleyebilmektedir. Herpes veya grip gibi bir virüs hastalığınıza neden olduysa, antiviral ilaç alabilirsiniz.
Bakteriyel menenjit teşhisi konulursa veya şüphelenilirse, doktorlar mümkün olan en kısa sürede intravenöz antibiyotiklere başlayacaktır . Ateş, terleme, kusma ve iştahsızlık nedeniyle kaybedilenlerin yerine sıvı verilebilmektedir.
Menenjit tedavisini geciktirirseniz, yetişkinlerde ve çocuklarda ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Olası komplikasyonlar şunlar:
- Nöbetler
- Beyin hasarı
- İşitme kaybı
- Hafıza sorunları
- Öğrenme sorunları
- Böbrek yetmezliği
- Şok
- Ölüm
- Kalp, böbrekler ve adrenal bezler enfeksiyonun nedenine bağlı olarak da etkilenebilmektedir. Bazı çocuklar uzun süreli nörolojik problemler geliştirse de, hızlı teşhis ve tedavi alan çoğu çocuk tamamen iyileşir.