Bir bildiğim var ekibi olarak, bu yazımızda sizlere Demir Seviyesi hakkında en çok aranılan;Demir yükseltmek İçin Ne Yenmeli?, Demiri en hızlı ne yükseltir? soruları hakkında bilgi vereceğiz.
Demir Seviyesi Nasıl Yükseltilir?
Demir seviyesi eksikliği yetersiz oksijen almanıza ve fiziksel aktiviteler sırasında yorulmanıza ve nefes darlığı hissetmenize neden olabilir. Besinleri tüketerek vücuda alınan demir, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor; eksik olduğunda ise yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, gibi sorunlara sebep oluyor. Günlük olarak erkekler için 8 mg, kadınlar için 18 mg demir alınması gerekiyor. Dengeli beslenerek demir seviyenizi yükseltebilirsiniz.
Bir doktora başvurduğunuzda ilk önce doktorunuz kansızlığınızın nedenini ve şiddetini belirlemeye çalışacak ve ardından sizin için doğru tedaviyi önerecektir . Kan testlerinize bağlı olarak doktorunuz demir takviyesi yazmak yerine demirden zengin besinler ve C vitamininden zengin besinler yemenizi önerebilmektedir. Ağır vakalarda kan nakli gerekebilmektedir.
Demir seviyesini yükselten gıdalar
Vitamin ve mineral yönünden zengin, dengeli bir beslenme herhangi bir demir seviyesinde eksiklik yaşamamak için önemlidir. Demir eksikliği anemisi söz konusu olduğunda, demir, C vitamini, B12 vitamini ve folat açısından zengin yiyecekleri beslenmenize dahil etmelisiniz.
Demir seviyesini yükselten gıdalar şunlardır:
- Ispanak
- Su teresi
- Kuru üzüm
- Kayısı
- Erik
- Ton balığı, somon
- Yumurta
- Tofu, soya fasulyesi
- Kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi)
- Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem)
- Et
- Tavuk
- Demir takviyeli tahıllar ve ekmekler
- Greyfurt
- Portakal
- Kivi
- Çilek
- Erik
- Limon
- Ananas
- Domates
- Karaciğer, dalak gibi sakatatlar.
- Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri.
- Alabalık, ringa, uskumru ve ton balığı
- Süt, yoğurt, peynir.
- Güçlendirilmiş ekmekler, makarnalar, pirinç ve tahıllar
Beslenmede Demir Eksikliği
Bağırsak bozukluğu veya bağırsağın bir kısmının alınması ameliyatı nedeniyle demiri emememe: Gıdalardan demir emilimi önce ince bağırsakta gerçekleşir ve daha sonra kana salınır. Çölyak hastalığı gibi bir bağırsak bozukluğu bu süreci engeller. Bağırsakların bir bölümünün ameliyatla alınması da yeterli demiri emme sorunları yaratır.
Hamilelik ve emzirme gibi artan demir ihtiyacı dönemleri de demir eksikliğine neden olabilmektedir. Yeterli demir alımı olmadan, hamile kadınlar genellikle demir eksikliği anemisinden muzdariptir. Doğumdan sonra aşırı kanama da anemiye neden olabilmektedir.
Demir Eksikliği Anemisi İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Demir eksikliği anemisi geliştirme riski yüksek olan kişiler:
Kadınlar: Kadınlar, aylık periyotlar nedeniyle kan kaybından demir kaybederler.
Bebekler: Anne sütünden yeterli miktarda demir alamayan bebeklerde demir eksikliği anemisi geliştirme riski daha yüksektir.
Vejetaryenlar: Et dışındaki gıda kaynaklarından yeterince demir almazlarsa, yetersiz demir seviyelerine sahip olma olasılıkları daha yüksektir.
Kan bağışçıları: demir açısından zengin bir diyet uygulayarak demir depolarını yüksek tutmalıdırlar.