Teknoloji

Statik IP ve Dinamik IP Nedir?

Statik IP - Dinamik IP

Bir bildiğim var ekibi olarak, bu yazımızda sizlere ‘Statik IP – Dinamik IP’  hakkında en çok aranılan; İp adresi nedir? IP Adresi Değiştirilebilir mi? Statik IP nedir? ve Dinamik IP Nedir? gibi sorular hakkında bilgi vereceğiz.

IP Adresi Nedir?

IP adresi; internet protokolü anlamına gelir. İnternete bağlanan bir aygıtı diğer aygıtlardan ayırt etmeye yarayan belirleyici özel numaradır. Kısaca kullanılan cihazın kimlik numarası demektir.

IP adresi dört sayıdan meydana gelir. Bunların arasında nokta vardır. Örneğin 139.144.77.20 şeklinde olabilir.
Her internet sitesi bir sunucuya bağlı çalışır. Sunucu dediğimiz aygıtlar da temelde bir bilgisayardır. Onları ev bilgisayarlarından ayıran şey, donanımsal ve yazılımsal olarak çok daha güçlü olmalarıdır.

IP adresi kullanımı ile her cihazın kendine mahsus bir kimliği olur. Böylece diğerlerinden ayrılır. Her bir alan adı aslında bir IP adresini temsil eder. ip adresinden kullanılan bilgisayarın kimlik bilgilerinden tutun kullandığı tarayıcı, kullandığı işletim sistemi, coğrafik alanı gibi birçok bilgi toplanabilir.

Dinamik IP Adresi ve Statik IP Adresi Nedir?

Statik IP adresini bir yönetici bilgisayara manuel olarak atar. Dinamik IP adresleri otomatik olarak, sunucu yazılımı tarafından atanır. Dinamik IP adresleri değişkendir. Statik IP adresleri sabittir.

IP Adresi Değiştirilebilir mi?

İnternete bağlandığınız zaman cihazınıza bir IP adresi atanır. Bunlar çoğunlukla dinamik IP adresleridir. Yani o an hangi IP adresi boşta ise, servis sağlayıcınız size onu verir.

Bu yüzden bağlantınızı kesip tekrar bağlandığınızda (modemi kapatıp açtığınızda veya modemin şifresini değiştirdiğinizde vb.), IP adresi değişir. Fakat genellikle sadece son numarasında değişiklik olur.

IP adresi değiştirme için ücretli veya ücretsiz VPN programlarından yararlanmanız mümkündür. Yada programsız proxy sitelerini deniyebilirsiniz. Ancak bunların çoğu javascripti desteklemez. Bu yüzden hesaplarınızda oturum açamaz, sayfalardaki video ve sesleri oynatamaz, diğer multimedya içeriklerini düzgün görüntüleyemezsiniz. Üstelik proxy siteleri güvenli değildir.

Öte yandan IP adresi değiştirme yöntemleri içinde tarayıcı eklentilerini kullanmak da vardır. Örneğin; Hide My IP, ZenMate, Hotspot Shield Free VPN Proxy, Touch VPN , anonymoX, DotVPN , Change IP address gibi Google Chrome eklentileri işinize yarayabilir.

IP Adresim Nedir?

IP adresi sorgulama yaparak bir web sitesinin veya bir cihazın hangi ağı ve servis sağlayıcısını kullandığını öğrenebilirsiniz.

IP adresim nedir? Diye merak edenler bu siteye girerek kolaylıkla ip adresini ve konumunu öğrenebilirler.

Bu yazımızla ilgili görüşlerinizi ve düşüncelerinizi yorum kısmından belirterek sizde katkıda bulunabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu