Ankara’da Müze Kartın geçerli olduğu yerler?
Müze Kart ile Ankara'da Gezebileceğiniz Müzeler
Ankara’da Müze Kartın geçerli olduğu yerler? Bir bildiğim var ekibi olarak, bu yazımızda sizlere Ankara’da Müze Kart’ın geçerli olduğu yerler? hakkında en çok aranılan; Ankara’da Müze Kartın geçerli olduğu yerler?, Müze Kart ile Ankara’da Gezebileceğiniz Müzeler,
Ankara’daki müzeler, Müze kart geçen yerler, Müze Kart konularıyla ilgili bir yazı hazırladık. İşte Mobil Müze Kartı detayları…
Mobil Müze Kartı Nedir ? müze kart nasıl alınır?
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığı’na bağlı 350’den fazla müze ve örenyerini Müze Kart ile girmenizi sağlar.
Müze kart nerelerde geçerli?
Belediyelere bağlı sitelerde çoğunlukla Müze kart geçmiyor. Özel müzelerin bazılarına müze kart ile indirimli veya ücretsiz giriş mümkün olabiliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerin neredeyse tamamında Müze kart geçerli. Ancak müzelerin belli bölümleri için ödenen ekstra ücretler kartın kapsamı dışında kalabiliyor ya da indirimli de olsa bir ücret ödemek gerekebiliyor.
Müze kart geçen şehirler neler?
Müze kart uygulaması şimdilik 43 ilde kullanılıyor. Bu iller ise şöyle:
“Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak.”
Ankara’da Müze Kart’ın geçerli olduğu yerler?
- Cumhuriyet Müzesi
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet veren müzedir.
Bina, “Birinci Ulusal Mimarlık Akımı” öncülerinden mimar Vedat Tek tarafından, 1923’te Cumhuriyet Halk Partisi binası olarak inşa edildi. İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının meclise yetersiz gelmesi nedeniyle Atatürk’ün talimatıyla meclis binası olarak düzenlendi. 18 Ekim 1924’ten itibaren de meclis binası olarak hizmet vermeye başladı. Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı tavan süslemeleri; kemer, saçak ve çinileriyle cumhuriyet dönemi mimarisini yansıtan bu yapı, işlevini 1960 yılında kadar sürdürdü.
- Anadolu Medeniyetler Müzesi
Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu topraklarının özgün eserlerine ev sahipliği yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, iki tarihi binadan oluşmaktadır. Bunlar Osmanlı Dönemi yapıları olan Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’dır. 2014’te restore edilerek yenilenen bu müzede sanal turlar, canlandırmalar ve Göbeklitepe’deki T biçimli dikme replikalar ve eserlerle birlikte tarihe bir yolculuk yapmanızı sağlamaktadır.
- Etnografya Müzesi
1930 yılından beri faaliyet gösteren Etnografya Müzesi’nde, Türk Sanatının Selçuklu Devrinden günümüze kadar devam eden örnekleri sergilenmektedir.
- Ankara Resim ve Heykel Müzesi
Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından Türk Ulusunun Büyük Lideri Atatürk yönetiminde 1927 yılında kurulmuştur. Binanın 1980’de onarılmasının ardından açılan müze, kısa bir zaman süresi içerisinde modern bir müzenin tüm özelliklerine sahip bir kuruluş haline gelmiştir. Müze, günümüzde diğer sanat dallarıyla karşılaştırıldığında çok daha kısa bir tarihe sahip Türk resim ve heykel sanatının gelişmesinde büyük rol oynayan sanatçıların en göze çarpan eserlerinin sergilendiği bir sanat merkezi haline gelmiştir.
- Gordion Müzesi ve Ören Yeri
1963 yılında bugün Yassıhöyük olarak tanınan 500 nüfusa sahip bir küçük köyün yanında kuruldu. Bugün Gordion Müzesi’nde kronolojik bir sergileme sunulmakta, her dönem karakteristik örneklerle temsil edilmektedir.
Üç vitrinde Eski Tunç Devri eserleri, bunu takiben Kral Midas ile son bulan Erken Frig Dönemine ait eserler yer almaktadır. Bu eserler içinde Erken Demir Çağına ait el yapımı çanak-çömlekler, Erken Frig Çağına ait Demir aletler, tekstil üretim aletleri sergilenmektedir.
Yeni sergi solonunda Panoramik vitrin içinde M.Ö. 700 yıllarına tarihlenen tahrip katına ait tipik bir yapı sergilenmektedir.
Yeni salonun geri kalan kısmında M.Ö. 6 – M.S. 4. yüzyıla ait ithal edilmiş Yunan seramiği, Hellenistik Çağ ve Roma Dönemine ait malzemeler sergilenmektedir.
Son bölümde ise ziyaretçiler Gordion’da ele geçen mühür ve sikke örneklerini izleme imkânı bulmaktadırlar.
Adres: Gordion Müzesi, Yassıhöyük Mahallesi 06900 Polatlı/ANKARA
- Kahramankazan 15 Temmuz Demokrasi Müzesi
15 Temmuz 2016 gecesinde milletimizin darbecilere karşı verdiği kahramanca mücadeleyi ve sonrasında yaşananları canlı tutmak ve ülkemizin atlattığı büyük badireyi gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Kahramankazan İlçesi’nde, 16 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirilen törenle ziyarete açılmıştır.
- Roma Hamamı
Ulus Meydanından Yıldırım Beyazit Meydanına uzanan Çankırı Caddesi üzerinde, Ulus’tan itibaren yaklaşık 400 metre uzaklıkta, yolun batısında, caddeden 2.5 metre kadar yükseklikte yer alan Roma Hamamı, III. Yüzyılda Septimius Severus’un oğlu Roma İmparatoru Caracalla (212-217) tarafından Sağlık Tanrısı Asklepion adına yapılmıştır.
Bugün Roma Hamamı olarak adlandırılan bu platformun bir höyük olduğu, en üstte Roma Çağı (Kısmen Bizans ve Selçuk katları), onun altında Frig Devri yerleşmesinin kalıntıları tespit edilmiştir.